Det skal du lave i haven i efteråret
1. september 2022Nu er efteråret over os – men det betyder ikke, at du er fri for at lave havearbejde. Selv i den kolde del af efteråret, er der nemlig arbejdsopgaver, der ligger og venter på dig. Det er opgaver, der skal udføres, hvis du gerne vil kunne nyde en smuk og hyggelig have til næste sommer. Vi har her samlet de arbejdsopgaver, som du bør prioritere, når det er blevet koldt udenfor igen.
Plante træer, buske, roser og forårsløg
Efteråret er det bedste tidspunkt at plante nye løvfældende træer, buske og roser. Jorden er nemlig fugtig, og det gør, at planterne får tid til at etablere nye rødder, før sommerens tørre vejr begynder igen. Det er faktisk muligt for dig at plante træer og buske hele vinteren, så længe jorden ikke er frosset. Det gælder dog ikke stedsegrønne træer og buske. De skal helst plantes i sensommeren. Hvis der står nogle løvfældende træer eller buske forkerte steder, kan du dog godt flytte dem til andre steder i haven.
Forårsløg
Efteråret er lige netop den tid på året, hvor du skal lægge forårsløg som vintergækker, scilla, krokus, påskeliljer og tulipaner i jorden. Det er især tilfældet, hvis du gerne vil have en farverig og smuk have i forårsmånederne. I løbet af foråret kan du notere, hvor der er behov for flere forårsfarver. Det kan du nemlig ikke se i efteråret, hvor de jo for længst er visnet væk. Vi anbefaler, at du planter de tidlige forårsløg ved indgangen til huset eller på steder, hvor du kan se dem fra vinduerne. Det gør at du får mest muligt glæde af dem, også når du ikke opholder dig i haven.
Beskæring af træer og buske
Der er faktisk tradition for at beskære træer om vinteren. Det er nemlig denne tid på året, hvor gartnere ikke har det store at lade, så her er der tid til beskæringen. Løvfældende buske og træer kan i princippet beskæres hele året rundt, men det anbefales at beskære om sommeren, hvor planterne er i vækst og har nemmere ved at hele. De fleste vil dog sagtens kunne tåle en vinterbeskæring, som har følgende fordele:
- Planterne sætter nye og kraftigere skud til foråret, og det giver dig en tættere og kraftigere plante.
- Bladene forstyrrer ikke dit udsyn, så du kan rent faktisk se, hvad du laver
Det er dog ikke alle buske og træer, der kan tåle vinterbeskæring. Det gælder bl.a. frostfølsomme buske (roser, sommerfuglebusk, lavendel), mange stedsegrønne planter (det er bedst i maj til august), stenfrugter (kirsebær, blomme) og blødere, dvs. planter, der taber en masse saft, hvis de beskæres om vinteren (birk, valnød, ahorn, solbær).
Lugning af ukrudt
Der er en hel del ukrudt, der kan vokse hele vinteren, især hvis der er tale om en mild vinter. Det er derfor en god idé at slutte havesæsonen af med en grundig lugning i bedene – og det gør også lugearbejdet en del nemmere at gå til, når foråret kommer. Det er bedst at gøre det på en mild vinterdag, hvor jorden er fugtig men ikke for våd eller frossen. Det er så relativt nemt at gå til, og så er det også nemmere at se, hvilke planter der er ønsket og hvilke der ikke er.
Der er altså stadig en del, der skal ordnes i efteråret – men du behøver jo ikke gøre det hele selv. Du kan få hjælp af denne anlægsgartner i Vejen, som har helt styr på alt, hvad der skal gøres og også kan hjælpe dig med tips og tricks til din have.