Byg din egen Faskine

Byg din egen Faskine

19. februar 2019 0 Af Nemlinkbuilding.dk

Der kan være mange grunde til hvorfor du vil anskaffe dig en faskine. Det er ikke raketvidenskab at bygge en faskine. I princippet er det kun et hul i jorden som er fyldt med porøst materiale hvor vand kan sive igennem. Ideen er at man kan lede vand væk fra der hvor det er uønsket. Typisk er det regnvand. Har man en have med ler under muldlaget, det øverste lag, så kan vandet ikke nedsive og skal drænes væk. Det er hvad faskinen gør. Oftest bruger man faskiner til at skille regnvand fra kloaksystemet. De danske kloakker er tit overbelastet. De fleste er bygget for flere årtier siden, og det er de nye af slagsen. Mange kloakker er faktisk bygget i slutningen af 1800-tallet, især dem i de store byer. Der er aldrig blevet designet til de mange mennesker vi er i dag. Der falder nu også mere regn grundet klimaforandringerne og regnskyl er blevet kraftigere. Regelmæssige oversvømmelser er mange steder blevet en norm frem for en undtagelse.

Faskiner fra Plastmo

Her finder du Info om hvordan en faskine bruges, og hvordan man selv kan bygge en. Nærmere sagt, det du kan gøre selv, er at grave hullet hvor faskinen skal være. Teoretisk kan man konstruere en faskine helt fra bunden, med sten og grus som fyld. Men det giver ikke mening i dag, hvor man kan købe færdige faskiner. De er nemlig både mere effektive, vedligeholdelsesfrie og endda billigere end den 100% DIY løsning. Plastmo har også en online faskine beregner hvor du selv kan kalkulere hvor stor en faskine du får brug for.

Det at adskille regnvand fra kloaksystemet er i hvert fald det rigtige at gøre for miljøet. Også kommunerne bliver glæde. Jo flere husejere er med til at holde regnvand væk fra deres kloaksystemer, jo mindre pres kloakkerne. Det betyder også mindre pres på at lave dyre renoveringer. Men hvad får du selv ud af en faskine?

Regnvandskassetter beskytter din ejendom

En faskine, eller regnvandskassette kan være med til at holde fundamenter og kældervægge tørre. Så længe alt regnvand løber ned i kloakkerne hurtigt nok, er det intet problem. Men vi får nu så mange kraftige regnskyl at det ikke altid sker. Afløbet under nedløbsrøret løber over og vandet siver ned til fundamentet eller kældermuren. Det vil give fugtskader som du kan forhindre ved at installere en faskine. Den leder netop vandet væk fra murene og ud til et sted hvor det ikke kan gøre skade. En faskine vil være med til at øge værdien på din ejendom og kan vise sig som en god investering.

Bedre endda vil være et komplet regnvandsanlæg. Det mest minimale regnvandsanlæg består af en regnvandstønde og en faskine. Tønden opsamler regnvand fra taget og når det løber over bliver det sendt videre til en faskine. Man kan også vælge at se på regnvand som en værdifuld ressource frem for noget man hurtigst mulig skal af med. Et mere kompleks regnvandsanlæg kan lave regnvand om til brugsvand, som kan bruges til mange ting. Og er anlægget først bygget, er alt vand det producerer gratis. Det falder bogstaveligt fra himlen, i overflod.

Men det må være en anden historie.