Tag haven med i køkkenet

Tag haven med i køkkenet

13. oktober 2018 218 Af redaktionen_dk

Er du vild med at gå rundt i haven og nyde dine blomster og planter? Elsker du at bruge din fritid på at passe haven, og kan du slet ikke få nok af alle de flotte farver og fantastiske dufte, som kan findes i en have? Så vil du også elske at have krydderurter i din have. Krydderurter er nemlig ikke kun flotte, de både dufter godt, og så kan de bruges til mere end blot at være en plante i din have. Det er nemlig ikke kun blomster, som du kan tage fra din have og sætte rundt omkring i huset. Du kan også tage krydderurter med ind i køkkenet og bruge dem i din madlavning.

Krydderurter i madlavningen er helt fantastiske! De giver en masse smag, hvilket kan være med til at gøre din madlavning ekstra god. Så hvis du elsker at bruge tid i din have, så vil du også elske at have muligheden for at kunne tage krydderurterne fra din have med i køkkenet. Krydderurter kan nemlig bruges til mange forskellige former for mad, både i det søde og det salte køkken, eksempelvis går basilikum godt med tomat, og purløg går godt med kartofler. Du får her ideer til, hvordan du kan bruge dine krydderurter i din madlavning.

Timian til alt slags mad

Timian er meget populær i køkkenet. Krydderurten kan bruges til mange forskellige retter, og den er især god med rodfrugter. Vender du eksempelvis rodfrugter i timian og bager dem i ovnen, så har du dig nogle rigtig lækre rodfrugtspomfritter til aftensmaden. Timian passer desuden også godt til simreretter med svinekød og oksekød. I en simreret vil timianen virkelig kunne udfolde sin smag og dermed peppe hele retten lidt op. Timian kan også bruges til desserter, som indeholder noget med vanilje. Timian er altså en krydderurt, som du vil have meget glæde af at have i dit køkken.

Populære krydderurter til din have

Krydderurter som de fleste elsker, er dild og oregano. Elsker du fisk og kartofler, så bør du have dild i din have. Dild passer nemlig perfekt til netop dette. En kold dressing med dild i er dog også super godt til eksempelvis rodfrugtspomfritter, som netop er vendt i timian. Oregano er en krydderurt, du bør have, hvis du elsker at lave italiensk mad. Oregano passer sammen med pizza, pastaretter såsom lasagne eller i en tomatsovs. Oregano kan dog også bruges til mange andre retter, da det er en krydderurt, som er god til at peppe det hele lidt op.

En populær krydderurt som man enten elsker eller hader, er koriander. Koriander er frisk, bitter og syrlig, og den bruges mest i det asiatiske og mexicanske køkken. Inden du sår koriander i din have, bør du dog smage på den, så du ved, om du kan lide krydderurten eller ej. Koriander har nemlig en hel speciel smag, som enten vil peppe din mad op eller ødelægge den, det kommer helt an på, hvad du kan lide.