Sådan olieres et trægulv

Sådan olieres et trægulv

27. april 2022 8 Af redaktionen_dk

Hvis du har et trægulv, er det vigtigt at holde det velolieret. Det får ikke kun gulvet til at se pænere ud, men det beskytter det også mod skader. Der findes mange forskellige typer af olie, så du kan vælge den, der passer bedst til dine behov. Hvis du olierer dit gulv regelmæssigt, er du med til at beskytte det mod ridser, buler og andre skader.

Hvorfor har træ brug for olie?

Træ er et naturmateriale, der er sammensat af celler. Disse celler er fyldt med vand, hvilket får træet til at svulme op og trække sig sammen, når temperaturen og fugtigheden ændrer sig. Dette kan forårsage revner, skævhed og andre skader. Oliering af gulvet er med til at beskytte det mod disse skader ved at skabe en barriere mellem træet og elementerne.

Hvilke typer olie er tilgængelige?

Der findes mange forskellige typer olie til trægulve. Der er tre meget almindelige olietyper:

  • Polyurethanolie
  • Linolie
  • Tungolie

Hver type olie har sine egne fordele

Polyurethanolie er den mest almindelige type olie, der anvendes på trægulve. Den er nem at påføre og tørrer hurtigt. Den giver også en god beskyttelse.

Linolie er en naturlig olie, der har været anvendt i århundreder. Den er lidt vanskeligere at påføre, men den trænger dybere ind i træet og giver en bedre beskyttelse.

Tungolie er en anden naturlig olie, der giver en fremragende beskyttelse mod vandskader. Den er også meget nem at påføre.

Hvor ofte skal jeg oliere mit gulv?

Det afhænger af, hvilken type gulv du har, og hvor meget trafik det får. En god tommelfingerregel er at oliere dit gulv hver sjette måned til et år. Du skal måske gøre det oftere, hvis dit gulv får meget trafik. Læs mere om olie og vedligehold af gulve.

Gulvslibning er også en mulighed

Hvis dit gulv er for slidt til at få olie, så kan du også overveje at slibe dit trægulv. det lyder omstændigt, men det er det faktisk ikke. Der findes professionelle gulvfirmaer, som kommer og sliber gulvet med en maskine, nemt og enkelt. Der vil blive slebet cirka 1 centimeter af overfladen, afhængig af, hvor dybe hullerne og revner er. Når slibningen er overstået vil dit trægulv få sin glans tilbage, som både gør det lysere og mere jævnt.

Sådan oliere du dit trægulv

Det er nemt at oliere dit trægulv, og det tager kun kort tid.

Sådan gør du det:

  • Ryd rummet for alle møbler, så det er helt tomt.
  • Støvsug og vask gulvet grundigt, inden du begynder. Dette vil fjerne snavs og støv, som kan forhindre olien i at trænge ind i træet. Når dit gulv er rent og tørt, er du klar til at begynde at oliere.
  • Start i det fjerneste hjørne af rummet og arbejd dig frem mod døren, så du ikke lukker dig selv inde. Påfør et tyndt lag olie med en klud eller en pensel, og sørg for at komme ind i alle revner og sprækker. Du skal ikke bekymre dig, hvis gulvet ser vådt ud; den overskydende olie vil suge ind efter et par minutter.

Hvis du bruger en naturlig olie, skal du muligvis påføre flere lag. Vent, til hvert lag er tørt, før du påfører det næste.

Når du har påført det sidste lag, skal du lade tørre i rummet i mindst 12 timer.

Og det er det!