Hvorfor får man hedeture?

Hvorfor får man hedeture?

9. december 2020 0 Af Nemlinkbuilding.dk

Hedeture og overgangsalder

Hedeture hører overgangsalderen til og er noget, de fleste kvinder må igennem i 45-55 års alderen. Overgangsalderen er den periode, der ligger rundt om kvindens sidste menstruation, hvor den naturlige produktion af det kvindelige hormon østrogen i æggestokkene langsomt begynder at dale.

Kvinder i overgangsalderen oplever ofte menstruationsforstyrrelser og nogle kvinder er samtidig generet af gentagne hedeture, som kan komme på alle tider i døgnet, men som for rigtig mange især banker på om natten. Det har betydning for nattesøvnen, da mange oplever at vågne op og være badet i sved. Her kan en kølepude være rar at ligge med. Det er ubehageligt og til gene for utroligt mange kvinder, der må vænne sig til usammenhængende søvn og vågner op til en ny dag uden at føle sig veludhvilet.

Heldigvis er det ikke alle kvinder, der påvirkes af forandringerne. Nogle kan slet ikke mærke dem og svæver let og elegant igennem overgangsalderen, som var det et flygtigt vindpust, mens andre er så generede af forandringerne, at de får behov for behandling.

Hvordan føles hedeture?

Hedeture kommer som pludselige bølger af brusende, intens varme, der skyller ind gennem kroppen. Nogle kvinder oplever svære hedeture i forbindelse med, at de spiser stærkt krydret mad eller drikker te og kaffe.

Hedeture kan optræde på alle tider af døgnet og mærkes mest på overkroppen, halsen og i ansigtet for derefter at brede sig til resten af kroppen. En hedetur varer som regel kun i nogle få minutter.

Det er meget almindeligt, at kvinder i overgangsalderen har omkring 5-10 hedeture dagligt og nogle kvinder kan have helt op til 50 hedeture om dagen. Hedeture i overgangsalderen opleves ofte over en periode på omkring 4 år. Alligevel er der nogle kvinder som kæmper med hedeture i op til 10-12 år.

Hvordan kan hedeture behandles?

Hedeture er for langt de fleste kvinder i overgangsalderen generende. Nogle oplever også hyppigere og værre anfald end andre. Af den grund findes der også mange kvinder, som har brug for behandling, fordi hedeturene er meget generende i deres hverdag.

Man kan sagtens selv behandle sine hedeture med præparater, som er tilført et østrogen tilskud og som påføres direkte på huden – det kan for eksempel være en spray, gel eller plaster. Denne type behandling giver færrest bivirkninger, og er derfor også en behandling, som langt de fleste kvinder foretrækker at bruge for at mindske omfanget af hedeture.

Medicinsk behandling mod hedeture

Er hedeturene meget voldsomme, kan man kontakte sin læge. Han eller hun kan hjælpe med at finde den rette medicin, der kan være med til at nedsætte hyppigheden og styrken af hedeturene. Som med al anden medicin, kan der opstå bivirkninger ved brug af en hormonbehandling. Derfor er det altid en god ide, at man sammen med sin læge nøje overvejer alle fordele og bivirkninger.