10 fordele ved en elbil

10 fordele ved en elbil

19. september 2022 271 Af redaktionen_dk

10 fordele ved elbiler i et overblik. Find ud af, hvad der gør elbiler til fremtidens fremdrift, og hvordan du kan drage fordel af det!

 

For det første er et af de vigtigste argumenter for en elbil helt sikkert dens høje miljøvenlighed, da der ikke blæses forurenende stoffer ud af udstødningen, og luften forurenes derfor ikke. Hvorfor det er sådan, forklarer sig selv, da der ikke er nogen forbrænding i en elbil, og der produceres derfor ingen udstødningsgasser, og elbiler er absolut rene på vejene. Dette er en anden grund til, at der ikke er noget udstødningssystem eller katalysator, hvilket igen har en positiv indvirkning på vægt og omkostninger.

 

Hvis man tænker lidt videre, er emissionerne også små udslip af olie og benzin, som forurener miljøet lige så meget. Oliepletter i garagen eller de dage med oliebeskidte mekanikerhænder hører fortiden til i elbilernes tidsalder. Hvis den elektricitet, der bruges til at “fylde” tanken op, stammer fra vedvarende energikilder som vindkraft, vandkraft eller solceller, er elbilen en CO2-fri bil med nul emissioner.

 

En anden fordel ved elmotorer er, at de er ekstremt støjsvage, og at du kun hører en svag susende lyd. Dette er muligt, fordi stemplet ikke længere er nødvendigt, da ingen benzin- eller dieselluftblanding eksploderer i forbrændingskammeret. Det er på den ene side til gavn for bilens passagerer, men også for resten af befolkningen, og det gør især storbyerne mere beboelige igen.

 

Et andet argument for en elbil er den bekvemme energiforsyning, da ladestationen er placeret i hjemmet. Når du kører ind i din garage derhjemme efter en arbejdsdag, skal du blot sætte opladningsstikket til bilen, og så bliver batterierne opladet med den billige elektricitet i løbet af natten. Hvis udviklingen af infrastrukturen for elopladningsstationer fortsætter så hurtigt som hidtil, vil det snart være muligt at lade elbilen op på parkeringspladser i byen eller på virksomhedens område.

 

Derefter kan du igen køre videre med fuld fart. At køreglæde og en elmotor også kan gå hånd i hånd, er endnu ikke kommet frem overalt. Det enorme drejningsmoment fra elmotorerne er ikke kun tilgængeligt for føreren fra en vis hastighed, som det er tilfældet med benzin- og dieselmotorer, men også fra stilstand. Den største effekt frigives fra første tryk på speederen, hvilket betyder, at elbiler er bedre end benzin- eller dieselbiler. https://www.billigladestationer.dk/ladestandere/

 

Og du sparer også penge, for det koster i dag fem til seks gange så meget at køre på en benzin- eller dieselbil som den elektricitet, en elbil har brug for.

Den nye Chevrolet Volt har f.eks. kun brug for otte kilowatttimer elektricitet til 60 kilometer, hvilket kun koster ca. en euro, når der tankes op til nattetariffen. For denne afstand koster en dieselmotor i denne køretøjsklasse seks euro og en benzinmotor mindst otte euro.

 

Med indførelsen af elbiler har ingeniørerne fået større råderum i deres udviklingsarbejde, da de kan tænke i helt andre strukturer og bygge en helt anden køretøjsarkitektur. Ud over brændstoftank, påfyldningshals og udstødningssystem finder du ikke en katalysator eller et dieselpartikelfilter i en elbil. Desuden er midtertunnelen og transmissionsakslen mellem forsæderne helt udeladt.

 

Denne helt nye køretøjsarkitektur giver naturligvis designerne større frihed til at designe. På en sådan type platform kan der realiseres forskellige karrosserivarianter og rumkoncepter. Når designere designer elbiler, har de også til formål at skabe en ændring i udseendet, da mange ejere bevidst ønsker at adskille sig fra benzin- og dieselbiler.

 

Et andet plus for elbiler er den bedre udnyttelse af kraftværkerne. Den elektricitet, der tidligere blev produceret om natten, sælges i dag enten billigt eller går unødigt til spilde, fordi der simpelthen mangler lagerkapacitet. Her er elbiler de perfekte forbrugere, hvis batterier således vil udgøre en enorm elbuffer.

 

Og når vi nu er ved emnet elektricitet, er det også værd at nævne, at ingen anden maskine omsætter den tilførte energi bedre end elmotoren. Den omdanner omkring 98 procent af elektriciteten til bevægelse, hvilket er en ekstremt høj effektivitet. Hverken dieselmotorer, benzinmotorer eller endog brændselsceller kommer i nærheden af denne værdi.