UV lys og bakterier

UV lys og bakterier

17. januar 2023 0 Af Nemlinkbuilding.dk

UV lys er en type lys, som ikke kan ses af det menneskelige øje, men kan have en skadelig virkning på både levende organismer og materialer. UV lys er en form for elektromagnetisk stråling, der kan have en bakteriedræbende effekt. Dette skyldes, at UV lyset kan skade bakteriernes DNA, hvilket kan forhindre dem i at formere sig og overleve. Derudover kan UV lys også ødelægge bakteriers cellemembraner, hvilket også kan føre til deres død. 

Hvordan påvirker UV lys bakterier?

UV lys kan dræbe eller inaktivere bakterier ved at ødelægge deres DNA. Dette kan ske ved, at UV lyset bryder kemiske bindinger i DNA-molekylet, hvilket kan føre til skader på genetisk materiale og dermed hindre bakterierne i at formere sig. UV lys kan opdeles i tre forskellige bølgelængder: UVA, UVB og UVC. UVC-lyset har den korteste bølgelængde og er det mest effektive til at dræbe bakterier, da den ødelægger deres cellevægge og membraner. Metoden kan derfor anvendes til at desinficere vand, luft og overflader, da den gøre bakterierne ude i stand til at reproducere sig. 

Anvendelse af UV lys i desinfektion

UV lys anvendes ofte i desinfektion af vand og luft. Dette skyldes, at UV lyset kan dræbe bakterier og andre mikroorganismer, der kan være til stede i disse organimser. UV lys anvendes også ofte i lokaler med høj risiko for bakterieinfektion, såsom hospitaler og laboratorier. UV lys kan dog også anvendes i hjemmet, fx i UV-luftrensere eller UV-vandrensere.

Bivirkninger af UV lys

Selvom UV lys kan have en bakteriedræbende effekt, kan det også have negative bivirkninger. For eksempel kan UV lys øge risikoen for hudkræft og øge ældning af huden. Derudover kan UV lys også skade øjnene og forårsage katarakt og grøn stær. Derfor er det vigtigt at beskytte sig mod UV stråling, når man benytter sig af denne form for stråling. Det kan derfor også være klogt at benytte sig at proffesionel hjælp når man vil benytte sig af UV lys bakterier.