Hvad gør alkohol ved kroppen?

Hvad gør alkohol ved kroppen?

17. februar 2022 0 Af Nemlinkbuilding.dk

Alkohol påvirker mange af kroppens processer og er et giftstof man bør begrænse indtaget af mest muligt. Kroppen tager både skade af et enkelt stort alkoholindtag, og af det langvarige forbrug som alkoholikere fx udvikler. Det er derfor vigtigt at overholde sundhedsstyrelsens anbefalinger om højst at indtage 14 genstande om ugen som mand, og 7 som kvinde. Drikker man mere end det, bør man opsøge alkoholrådgivning.

Hvor lang tid tager det at forbrænde alkohol?

Hvor lang tid du har alkohol i blodet afhænger af hvor stor din krop er, og hvor hurtig din forbrænding foregår. Som udgangspunkt kan man regne med, at en mand på 80 kg er 1 time og 15 minutter om at forbrænde en enkelt genstand. En kvinde på 65 kg er derimod ca. 1 time og 45 minutter om den samme mængde alkohol. Jo større krop, jo hurtigere forbrændes alkohol, men vær varsom med at starte bilen for hurtigt. Kroppe er som sagt forskellige, og det er bedst slet ikke at køre bil efter at have indtaget alkohol. 

Hvordan påvirker alkohol nervesystemet?

Alkohol øger aktiviteten af blandt andre transmitterstofferne endorfin, serotonin og dopamin som fx medfører et øget velbehag, eufori, gør os høje og giver større impulsivitet. Alkohol hæmmer samtidig stoffet glutamat, som medfører at vi husker dårligt når vi har drukket alkohol. Der er intet at sige til at man kan få lyst til alkohol, hvis man er i lidt dårligt humør, for det kan virke fremmende for lykkefølelsen her og nu.

Hvorfor får man tømmermænd?

Tømmermænd skyldes blandt andet:

  • dehydrering som kan forebygges lidt, ved at drikke en masse vand inden man går i seng
  • forgiftning med især metanol som findes i de fleste alkoholiske drikke
  • lavt blodsukker som kan forebygges ved at spise et større måltid inden sengetid
  • forkert kost i forbindelse med den festlige aften, kan også give øget ubehag dagen derpå

Hvorfor feder alkohol?

Alkohol er fuld af energi og altså kalorier. Faktisk er der 7 kalorier i 1 gram alkohol, og drikker du fx to glas vin om dagen, så vil dit kalorieindtag ligge omkring 174 kcl – helt uden at du har fået nogen mættende fornemmelse ud af dem. Disse kalorier bliver derfor meget nemt til overskud, når du har spist dig igennem dagen. Overskydende kalorier sætter sig som overskydende fedt, hvis du ikke forbrænder dem ved fx at træne ekstra. 

Hvad gør alkohol ved huden?

Alkohol kan give væskeophobninger i huden og medfører en rødmosset ansigtshud hos nogle. Det sker fordi alkoholen er et giftstof som skubber til væske og udvider blodkarrene. På længere sigt vil man få tør hud og en dehydreret hud medvirker til udvikling af rynker. 

Hvad gør alkohol ved leveren?

Alkohol nedbrydes i leveren som på lang sigt påvirkes af omsætningen af et højt alkoholforbrug, så der kan ophobes fedt eller udvikles skrumpelever. Hos nogle medfører alkoholen en betændelsestilstand i leveren som kan medføre ar- eller bindevæv, der igen medfører skrumpelever. Skader på lever efter et højt og langvarigt alkoholforbrug er farligt og kræver lægebehandling.