
Dit Hjem og Blåbeton: Hvad Du Bør Vide Om Radonrisikoen
20. marts 2025Forestil dig, at du har købt dit drømmehus, og alt er perfekt. Men hvad hvis der gemmer sig en usynlig trussel i væggene? Mellem 1929 og 1975 blev et byggemateriale kaldet blåbetong, eller blå letbeton, brugt i mange danske hjem. Dette materiale indeholder radium, som nedbrydes til radon – en radioaktiv gas, der kan være skadelig for dit helbred.
Måske tænker du: “Det er længe siden, mit hus blev bygget, så det er nok ikke et problem.” Men sandheden er, at mange huse fra den tid stadig indeholder blåbeton, og det kan føre til forhøjede radonniveauer. Ifølge Sundhedsstyrelsen er radon en af de største årsager til lungekræft, så det er vigtigt at tage det alvorligt.
“Hvordan ved jeg, om mit hus indeholder blåbeton?” tænker du måske. Det er et godt spørgsmål! Den eneste måde at være sikker på er at få foretaget en radonmåling. Det er en simpel proces, hvor du placerer små radonmätare i dit hjem i en vis periode. Disse dosimetre opsamler radon, og efterfølgende sender du dem til et laboratorium for analyse.
Hvis målingen viser forhøjede radonniveauer, er det en god idé at undersøge, om dit hus indeholder blåbeton. Det kan du gøre ved at måle gammastrålning, som blåbeton også udsender. En ekspert kan hjælpe dig med at foretage denne måling.
Blåbeton har en karakteristisk mat blå farve og en struktur, der minder om en vaskesvamp. Hvis du er i tvivl, kan du altid få en fagperson til at vurdere materialet.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at radon ikke kun kommer fra blåbeton. Det kan også trænge ind i dit hjem fra jorden under huset. Derfor er det vigtigt at få foretaget en radonmåling, uanset om dit hus indeholder blåbeton eller ej.
En radonmåling er en lille investering i din families sundhed og tryghed. Det er en nem måde at få vished om, at dit hjem er sikkert.
Så tag det første skridt i dag. Få foretaget en radonmätning og få ro i sindet. Det er en lille indsats, der kan gøre en stor forskel for din families fremtid.